martes, 18 de febrero de 2014

Moció del PP Sant Cugat en defensa dels drets de participació a les associacions

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL POPULAR EN DEFENSA DELS DRETS DEMOCRÀTICS DE PARTICIPACIÓ I REPRESENTACIÓ CIUTADANA A LES ENTITATS I ASSOCIACIONS ENREGISTRADES DE SANT CUGAT DEL VALLÈS
1. ATESA la important tasca que duen a terme les entitats i associacions en la construcció d’un teixit associatiu a Sant Cugat en benefici de la cohesió social de la nostra ciutat i amb la creació de sinèrgies de les associacions entre sí i entre aquestes i la resta de ciutadans, i que per aquests motius és important que es recolzi aquesta tasca des de l’Ajuntament.
2. ATÈS que la majoria de les entitats duen a terme la seva activitat de manera altruista i respectant les obligacions que imposa la llei i els drets dels seus associats.
3. ATÈS que la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del Llibre Tercer del Codi Civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, associacions i fundacions, als articles 321 y ss., s’estableix que:
  1. Les associacions es poden constituir amb un mínim de 3 persones i aquesta constitució s’ha de formalitzar per escrit a través de la corresponent Acta Fundacional en la que s’han d’aprovar així mateix els estatuts i la designació de les persones que han d’integrar l’òrgan de govern inicial, tot establint la llei de contingut mínim dels estatuts i l’obligació d’inscriure-la en el Registre d’Associacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya als sols efectes de publicitat.
  2. Com a òrgans necessaris s’estableixen l’Assemblea General, constituïda per tot els associats i l’òrgan de Govern, havent de tenir així mateix un President i Secretari.
  3. L’Assemblea General ha de reunir-se com a mínim una vegada a l’any per tal d’aprovar, si s’escau, la gestió de l’òrgan de govern, el pressupost i els comptes anuals, havent de portal un llibre diari, llibre inventari i comptes anuals, si bé aquestes obligacions comptables per a les associacions de menor envergadura, poden portar una comptabilitat simplificada.
  4. Les associacions declarades d’utilitat pública i les que rebin subvencions han d’elaborar, en tot cas, els comptes anuals i fer-los accessibles al públic.
  5. Les associacions han de tenir, així mateix, un llibre d’Actes i un llibre-registre d’associats.
  6. La durada dels càrrecs directius no pot excedir de 5 anys, sens perjudici del dret de reelecció si no ho exclouen els estatuts i s’han d’inscriure els nomenaments d’acceptació del càrrec al Registre d’Associacions.
4. ATÈS que el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques, té assignada la competència i control administratiu sobre la legalitat i el funcionament de les associacions.
5. ATÈS que l’Ajuntament de Sant Cugat no té atribuïda legalment la competència de control de la regularitat de constitució, inscripció i funcionament de les associacions privades. Ni té potestat per intervenir en les discrepàncies internes que pugin sorgir entre l’òrgan de govern i els seus associats.
6. ATÈS que l’Ajuntament de Sant Cugat mitjançant el Reglament de Participació Ciutadana regula el dret d’intervenció i representació de les associacions i entitats als Consells de Barri, Consells Sectorials i Territorials i que l’ordenança municipal general de subvencions disposa que les associacions poden ser beneficiàries de subvencions publiques.
7. ATÈS que l’Ajuntament de Sant Cugat resta obligat a garantir el destí dels fons públics, i que aquest, de conformitat amb allò que disposi el pressupost ha de garantir els principis de legalitat, discreció, imparcialitat i proporcionalitat de conformitat amb allò que estableix la Constitución Española de 1978 y la Ley 30/1992, de 26 de novembre, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y del procedimiento Administrativo Común.
8. ATÈS que per garantir el correcte destí dels fons públics en subvencions a associacions i entitats privades, l’Ajuntament de Sant Cugat resta obligat a comprovar la constitució legal, la inscripció en els Registres d’Associacions de la Generalitat i en el municipal, la vigència dels càrrecs, la presentació de comptes anuals, etc… Essent obligatori en cas de rebre ajuts municipals en forma de subvenció econòmica o en espècie.
9. ATÈS que s’ha constatat que en  reiterades ocasions, les obligacions establertes per la Llei 4/2008 de 24 d’abril, han estat incomplides per part d’associacions i entitats que, en el moment d’atorgar-se les subvencions, no complien amb els esmentats requisits legals.
10. ATÈS que aquesta situació, en primer lloc, suposa un perjudici econòmic per a la ciutat, quant es fa una disposició il·lícita dels fons públics, per part de l’Ajuntament (vis observandi), i per part de l’associació o entitat que accedeix a una subvenció pública sense complir els requisits i contravenint el dret; en segon lloc, suposa un greuge comparatiu vers les altres associacions i entitats de Sant Cugat que sí compleixen amb la normativa, i en tercer lloc, suposa també una vulneració dels drets democràtics (d’elecció i representació) i de les garanties legals de tots els associats.
11. ATÈS que l’Ajuntament de Sant Cugat té l’obligació d’assegurar la vigència de la representativitat de les associacions i entitats que estan integrades als òrgans de participació  (Consells de Barri, Consells Sectorials i Territorials).
12. ATÈS que és voluntat d’aquest consistori ser model i exemple de transparència i de mantenir una actitud pro-activa en la consecució d’aquest objectiu en tots els ordres que siguin de la seva competència.

El Grup Municipal del Partit Popular proposa al Ple de l’Ajuntament els següents acords:
PRIMER.- Instar a l’equip de govern a que dugui a terme les accions necessàries per tal d’assegurar la vigència de la representativitat de les associacions i entitats que, actualment, estan integrades en òrgans de participació (Consells de Barri, Consells Sectorials i Territorials) mitjançant la comprovació a través dels Registres d’Associacions de la Generalitat de Catalunya i en el municipal, sobre la vigència dels càrrecs.
SEGON.- Instar a totes les associacions i entitats beneficiades per subvencions atorgades per l’Ajuntament de Sant Cugat, que es trobin en situació irregular (contravenint les obligacions que disposa la Llei 4/2008, de 24 d’abril), a regularitzar la seva situació el més aviat possible, advertint-les que no podran sol·licitar novament la subvenció fins que la seva situació no hagi estat regularitzada.
TERCER.- Sol·licitar de manera prescriptiva que, en el futur, qualsevol associació o entitat que vulgui optar a una subvenció pública, ha d’acreditar fefaentment, mitjançant certificat de la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques, la vigència dels seus càrrecs.
QUART.- Instar a l’equip de govern que exigeixi l’anterior acord a aquelles associacions o entitats que vulguin regularitzar la seva situació i disposar com documentació necessària el corresponent apartat al full de sol·licitud de subvenció econòmica d’aquest Ajuntament.
CINQUÈ.- Comunicar la present moció a les entitats santcugatenques  que rebin subvencions públiques i/o participin als Consells de Barri.
Sant Cugat del Vallès, a 29 de gener de 2014.

Jordi Carreras del Rincón

No hay comentarios:

Publicar un comentario